Julmeny på stekhäll

Flytta ut festen i naturen (eller till altanen). Vi har komponerat tre juliga rätter som fungerar var för sig – eller som en komplett meny. Krispiga flatbröd med lax, krämig pasta och en flammande final med apelsin.

Hällbakat bröd med gravlax, krämig pasta (i tallriken) samt flamberade apelsiner med nötter, choklad och saffan-crème fraîche (på hällen).

Hällbakat bröd med rödbetor och gravlax

Ingredienser:

  • 1 färdig pizzadeg (400 g)
  • 150 g gravad lax
  • 4 rödbetor, förkokta
  • 1 äpple
  • Lite citronsaft till äppelstavarna
  • Smör
  • Sötstark senap
  • Majonnäs (gärna på tub så den går att ringla över)
  • Dill
  • Salt & peppar

Gör så här:

  • Förbered hemma: Skiva rödbetorna tunt. Kärna ur och skär äpplet i tunna stavar, pressa lite citron över så de inte mörknar. Lägg i burkar.
  • Dela pizzadegen på längden och dra ut till två långsmala bröd. Grädda båda sidor i torr panna till fin färg.
  • Bred på smör och låt smälta in i brödet. Lägg på rödbetor och lax, ringla över senap och majonnäs och garnera med äpple och dill. Krydda med salt och peppar.
  • Skär i munsbitar och servera.

Krämig pasta med julköttbullar och grönkål

Köttbullssmet:

  • 500 g blandfärs
  • 4 ansjovisfiléer
  • 2 msk grov senap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk svartpeppar + 1 tsk vitpeppar

Övriga ingredienser:

  • 600 g färsk pasta, t ex linguini
  • 1 stor gul lök
  • 200 g grönkål
  • 3 dl vitt vin
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör till stekning
  • 100 g cheddarost
  • 1,5 dl valnötter
  • 1 citron, zesten och ev. lite av saften
  • Några kvistar persilja
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  • Förbered hemma: Blanda färsen med hackad ansjovis, senap och kryddor. Ansa och hacka grönkålen. Finhacka löken. Riv cheddarost och hacka valnötter. Lägg i burkar.
  • Hetta upp hällen till medelvärme och rosta valnötterna i torr panna. Lägg åt sidan. Stek löken i smör tills gyllene, lägg åt sidan. Stek grönkålen i smör tills den börjar få färg. Raka upp mot kanterna. Klicka i mer smör och bryn sedan färsen på ganska hög värme så den får lite stekyta. Lägg tillbaka löken.
  • Tillsätt vin, koka upp och låt puttra några minuter. Häll sedan i grädde, fond och vatten. Minska värmen och rör ner pastan tillsammans med grönkålen och färsen. Sjud försiktigt under omrörning tills den mesta vätskan kokat in.
  • Garnera med ost, valnötter och persilja. Riv över citronzest, dra några varv med pepparkvarnen och servera. Pressa över extra citron om du tycker det är gott.

Flamberad apelsin med saffran-crème fraiche

Ingredienser:

  • 2 apelsiner
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt saffran
  • 100 g smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl konjak
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 nypa kanel
  • Ca 30 g mörk choklad
  • Ca 30 g pistagenötter

Gör så här:

  • Förbered hemma: Skala apelsinerna med vass kniv så att det vita följer med. Skär i 1 cm tjocka skivor. Blanda crème fraiche med saffran. Hacka choklad och nötter. Lägg i burkar.
  • Hetta upp hällen, tillsätt smör och socker och koka ihop till simmig konsistens. Sjud apelsinskivorna i blandningen, vänd dem ett par gånger. Slå på konjak och antänd (akta hår och ansikte!).
  • Ta hällen från elden när flamberingen har slocknat och strö över flingsalt och kanel, nötter och choklad. Servera med saffran-crème fraichen.

Menyn skapades för ett reportage i Naturkompaniets tidning “365” (#Vinter 2023).