Sluta grilla – börja steka

Hamnar middagarna ständigt på galler – trots att du egentligen vet att grillvanorna gått över styr? Här är 9 frågor och svar som hjälper dig tappa glöden.  

1. Vad är grillning?
En matlagningsmetod som innebär att råvaran upphettas och tillagas direkt över en kraftig värmekälla.

2. Varför älskar vi grillad mat?
Det gör vi inte. Vi älskar doften och åsynen av grillad mat. Det beror på den så kallade maillardreaktionen (efter den franske kemisten Camille Maillard, 1878–1936). Vid temperaturer kring 150 grader sker en komplicerad reaktion mellan proteiner och sockerarter vid köttets yta. Färgen blir härligt gyllene och mängder av mustiga och fylliga dofter frigörs.

3. Varför älskar vi att grilla?
Det gör vi inte. Men vi älskar föreställningen om att grilla och tänker på det som okomplicerat och ”back to nature”. I praktiken är det tvärtom. Grillning som tillagningsmetod är tidskrävande, könsrollscementerande, väderberoende, klimatvidrig  – och i överdriven mängd till och med cancerframkallande. Råvaran blir bränd utan att bli genomstekt, den fastnar på gallret, blir torr och seg och hinner kallna innan vi börjat äta.

4. Vad säger statistiken om grillning?
Enligt en undersökning grillar 60 procent av svenskarna minst en gång per vecka under sommaren, men troligen är mörkertalet stort. Omkring 500 svenskar årligen skadar sig så allvarligt vid grillning att de måste uppsöka vård. För 15 procent av dessa krävs inläggning på sjukhus eller fortsatt behandling.

5. Hur känner man igen en grillmissbrukare?
Grillmissbrukaren är nästan alltid en man. Du känner igen honom på samma sätt som du känner igen en amfetaminist: plockande fingrar (känslan av grilltången sitter i kroppsminnet), flackande blick (”har jag glömt att köpa briketter?”) samt muntorrhet (han längtar efter vänta-på-glöden-ölen). Försöker du skämta med honom om att det kanske är dags att ”tända av” tycker han inte att det är roligt. Grillmissbrukare har dålig sjukdomsinsikt.

6. Vilka tillbehör passar till grillat?
Tänker du på en sval yoghurtsås eller en fräsch sallad är du fel ute. Då kan du lika gärna bjuda på en kall sommarbuffé. När en äkta grillare tänker på ”tillbehör” tänker han på hickoryflis, motor-rotisserie och grilltänger i titan.

7. Vilken dryck passar till grillat?
Rosé. Vinet som är för surt för att vara vitt och för tunt för att vara rött, men som enligt tips i tidningar och tv ändå är den perfekta sommardrycken. ”Den här gången blir det kanske gott med rosé”, tänker du och ser hur den ljuvliga färgen på flaskan kommer att matcha den rosenskimrande kvällshimlen på altanen. ”Fast det var ju inte gott”, kommer du på vid första klunken. Och vinet gifter sig därmed perfekt med den grillbrända, sega och nu kallnade karrébit som ligger på tallriken och inte heller var god (den här gången heller).

8. Men det är väl ändå något ”ursprungligt” med att grilla?
Ja. Det finns forskare som menar att det var grillandet som gjorde oss till människor. Våra primitiva förfäder åt länge rått kött, som de troligen fick göra mört genom att hamra på med stenar. När de senare fick tillång till elden och kunde börja äta tillagad mat tog evolutionen ett jättekliv (eftersom kroppen kunde tillgodogöra sig en större del av matens energiinnehåll, vilket i sin tur utvecklade hjärnans storlek och komplexitet). Det är därför mycket ironiskt att nutida grillare ofta framstår som grottmän(niskor).

9. Kan jag sluta grilla?
Ja. Det krävs bara en stekhäll.