Laga mat på stekhäll

En stekhäll är långt mer mångsidig än en grill. Dessutom är det ett roligare sätt att laga mat!

Jämför och hitta bästa pris på alla stekhällar här.

Innehåll:
Stekhällens fördelar
Bränna in en stekhäll
Rengöring
Använd indirekt värme
Fritera mera
Våga testa nytt

Stekhällens fördelar

Jämfört med grillning har stekhällen en mängd fördelar. Den är energisnål, snabb att hetta upp och lätt att rengöra. Maten bränner sällan fast och temperaturen kan blixtsnabbt justeras. 

En stekhäll är svagt skålad, någonstans mitt emellan en stekpanna och en wok. Tack vare den stora arean ryms ändå en stor mängd vätska på hällen, vilket gör att du kan du kan använda den för nästan all sorts matlagning. 

Bränna in en stekhäll

Innan du börjar laga mat på din nya stekhäll ska den brännas in. Den finns många myter kring inbränning, men egentligen är det inte alls komplicerat. Gör så här:

1. Torka av hällen ordentligt med en fuktig trasa.
2. Gnid in den med ett tunt lager fett. Det finns särskilt stekfett att köpa (och somliga gillar att använda exempelvis fläsksvål), men det går lika bra med neutral matolja.
3. Hetta upp hällen på maximal värme i cirka 15 minuter. Färgen kommer då att mörkna från mitten och utåt och den kommer eventuellt att börja ryka. Det är helt normalt. Hela hällen behöver inte bli mörk i det här läget. Ju mer du använder din häll, desto mer kommer den att mörkna.
4. Låt hällen svalna och torka av den med fuktig trasa eller hushållspapper.
5. Gnid in hällen med ett nytt tunt lager fett – klart!

Rengöring

En av de vanligaste frågorna är hur man bäst gör rent sin häll. Det är inte svårt alls!

1. Skrapa bort eventuella stekrester.
2. Hetta upp hällen igen i någon minut, tillsätt en skvätt vatten och gnugga med diskborste (utan diskmedel!). Ta mjuka, försiktiga rörelser in mot mitten så att vattnet inte åker över kanten och fläckar ner exempelvis altanen.
3. Stäng av brännaren och låt hällen svalna något. Häll bort vattnet eller torka bort det med hushållspapper. Upprepa avtorkningen med fuktat hushållspapper en eller flera gånger tills hällen är ren.
4. Om hällen känns torr kan du hälla på lite neutral matolja och gnugga in med hushållspapper. Då blir den fin och rostar inte lika lätt om den blir fuktig.

Använd indirekt värme

Precis som på en grill kan du låta din råvara bli genomstekt via indirekt värme när den väl fått den önskade ytan (det är därför det är viktigt att ha minst två brännarringar samt ett lock). Dra ihop maten mot mitten eller ut mot kanterna och släck valfri brännarring. En suverän metod till exempel när du gör råstekt potatis. Låt potatisen får en läcker yta, dra ut den mot kanterna och låt den mjukna på indirekt värme under lock. Samtidigt kan du steka köttet eller tillaga såsen i mittzonen under tiden.

Råstekt potatis går klart på indirekt värme medan biffar och sås reder sig i mittzonen.
Råstekt potatis går klart på indirekt värme medan biffar och sås reder sig i mittzonen.

Fritera mera

Din stekhäll är en suverän fritös – och det räcker ofta med att tända den inre brännarringen. Det räcker också med en liten mängd olja (nej, fritera behöver inte betyda att råvaran måste djupdyka, istället vänder du en gång). Genom att fritera på hällen slipper du oljigt os inomhus och kladd med en massa avrinning på hushållspapper. När en bit är färdig och gyllenbrun drar du upp den mot hällens kant, där den förblir varm och krispig tills allt är klart.

Fritering till fish tacos.

Våga testa nytt

Soppa, moules marinières, paella, quesadillas, risotto – ja till och med pasta. Det finns många rätter du kan göra lika enkelt – eller enklare – direkt på din stekhäll. Tänk bara på att eventuellt öka mängden vätska eftersom avdunstningen blir stor. Eller vad sägs om en gigantisk pannkaka som mättar alla barn i hela kvarteret?

DSC_1552
Krämig räkpasta direkt på hällen.

Tips – ställ hällen på bordet!

Om den inte är för stor vill säga. Det är trevligt att låta gästerna servera sig själva direkt vid bordet. Det finns särskilda underlägg att köpa, men en bakform fungerar lika bra. Fixa en glipa mellan formen och hällen så att det kommer in syre och ställ några värmeljus under så håller sig maten varm!