Välj rätt stekhäll

Muurikka eller Hällmark eller PanGourmet? Hur ska du tänka kring storlek, märke och material när du ska köpa stekhäll? Här finns en komplett guide!

Jämför och hitta bästa pris på alla stekhällar här.

Vad är en stekhäll, egentligen?

En stekhäll är en större panna av varmvalsat stål eller gjutjärn som är svagt skålad, någonstans mitt emellan en stekpanna och en wok. Tack vare den stora arean ryms ändå en stor mängd vätska på hällen, vilket gör att du kan utnyttja den både för att steka, koka, fritera, eller baka.

Innehåll:
Vilken storlek ska jag köpa?
Material – varmvalsat stål eller gjutjärn?
Värmekälla – gasol, el eller eld?
Vilket märke är bäst?
Var hittar jag bäst pris?
Stativ & ställningar
Tänk på det här

Vilken storlek ska jag köpa?

Lagom stor för just dig, är det korta svaret. Med en för liten häll missar du poängen med att kunna laga mycket mat samtidigt. En för stor häll blir otymplig och riskerar att inte användas just därför. En stor häll tar också längre tid att hetta upp och kommer att kräva en större åtgång av gasol.

Fundera över vilka behov du har. Hur många människor kommer du oftast att laga mat till? Vill du kunna ta med din stekhäll till stugan, båten eller på fisketuren? Muurikka är det märke som erbjuder störst antal varianter, men de flesta tillverkare har hällar i olika storlekar. Nedan följer några vanliga mått på stekhällar. Som jämförelse har en vanlig stekpanna ofta mått mellan 20 och 28 cm i diameter. 

Om du exempelvis väljer mellan en stekhäll på 48 och 58 centimeter kan skillnaden förefalla liten. Men tänk på att 10 cm mer i diameter motsvarar en mycket större total yta. 

Storleksguide (diameter)

48 cm – Är ideal till matlagning för 2 personer, men klarar upp till 4-6 personer. Om du inte uttryckligen prioriterar en smidig och lättflyttad häll så riskerar denna storlek att upplevas som för liten.
Motsvarar en total area på 0,18 m2.

58 cm – Är ideal för 6 personer, men klarar cirka 10 personer om ytan utnyttjas maximalt. En storlek som ofta en bra mellanväg för den vanliga familjens behov. Med denna storlek kan du också lyfta av hällen och ställa den på bordet, vilket är ett trevligt och smart sätt att servera.
Motsvarar en area på 0,26 m2.

78 cm – Är ideal för cirka 10 personer, men klarar upp till 16. Med denna storlek kan du fortfarande relativt lätt lyfta och flytta din stekhäll (dock inte om den är i gjutjärn). Passar dig som ofta lagar mat till fester och större sällskap.
Motsvarar en area på 0,48 m2.

100 cm – Är ideal för matlagning till mycket stora sällskap, upp till 30–40 personer om ytan utnyttjas maximalt. Passar även för professionella miljöer. Motsvarar en area på 0,79 m2.

Jämför och hitta bästa pris på alla stekhällar här.

Vilket material är bäst?

Det vanligaste är stekhällar gjorda i varmvalsat stål med en tjocklek på 3-5 mm (exempelvis Muurikka och Hällmark). Varmvalsat stål är relativt lätt, fördelar värmen bra och maten bränner inte fast. Generellt är varmvalsat stål att rekommendera för den som vill kunna flytta runt sin stekhäll på olika platser på altanen eller i trädgården. Stekhällar i gjutjärn (exempelvis PanGourmet) kan upplevas som mycket gedigna och behåller värmen länge, men blir också väldigt tunga. Ha detta i åtanke när du ska köpa stekhäll.

Vad ska jag ha för värmekälla?

Gasolbrännare är den optimala värmekällan för de flesta matlagningssituationer. Den hettar upp pannan snabbt och du kan justera värmen enkelt. Det är viktigt att välja en brännare med minst två ringar – en yttre och en inre som kan regleras var för sig – eftersom du vill kunna använda olika stekzoner och ibland jobba med endast indirekt värme. 

Till din gasolbrännare behöver du även en gasolflaska, regulator och slang (regulator och slang säljs ofta i ett set). Här kan du läsa om regler och säkerhet kring gasol.

Väljer du en stekhäll i varmvalsat stål kan du givetvis också ställa den direkt på en eldstad eller glödbädd (och även på din vanliga grill). Det finns också stekhällar som hettas upp med el. 

Vilket märke är bäst?

Mest känd är den finska tillverkaren Muurikka, grundat på 1970-talet. Ibland används begreppet muurikka som synonymt med stekhäll, men det finns många andra tillverkare. Här följer en presentation av några av de största märkena. Generellt håller alla dessa märken hög kvalitet, men kan ha olika fördelar och nackdelar beroende på vilka just dina önskemål och behov är. 

Somliga stekhällar är mer skålade än andra och rymmer därför mer vätska – men kan därmed också få maten att glida ner mot mitten. Det är alltså en smaksak vilket man föredrar.

Något bäst i test när det gäller stekhällar existerar inte. Helt enkelt därför att alla märkeshällar håller mycket hög kvalitet – och passar för olika behov.

Jämför och hitta bästa pris på alla stekhällar här.

Muurikka

Av många betraktat som originalet, och känt för hög kvalitet. Muurikka har ett mycket stort sortiment när det gäller utomhusmatlagning och många tillbehör. Stekhällarna finns i storlekar från 48 cm upp till den senaste på hela 120 cm (lanserad 2019). Muurikkas stekhällar finns med både gasol- och elbrännare. 

Många upplever att muurikka har en optimal skålning och därför kan utnyttjas på ett bra sätt för både stekning, kokning och fritering. 

Jämför priser på Muurikkas stekhällar här.

Hällmark

Ett svenskt varumärke, men med tillverkning utomlands. Hällmark har stekhällar i varmvalsat stål som eldas med gasolbrännare. Priserna ligger generellt lite lägre än Muurikkas. Hällmark har storlekar på 48, 58, 78 och 98 cm. Handtag av kromat fjäderstål. 

De två mindre storlekarna av Hällmarks panna har en relativt liten skålning och kan upplevas som flata när det gäller matlagning som innehåller vätska. De otillräckliga vindskydden som följer med Hällmarks stekhällsset är ett välkänt problem och många användare väljer att ordna en egen lösning med en större plåt.

Jämför priser på Hällmarks stekhällar här.

PanGourmet

Svenskproducerade och gasoleldade stekhällar i gjutjärn som finns i storlekar på 50, 60 och 85 cm. Den största modellen har en vikt på hela 72 kilo.

Hällarna från PanGourmet har en ganska kraftig skålning och rymmer därmed mycket vätska (22 liter på den största modellen). Nackdelen är att råvarorna därmed också riskerar att glida ner mot mitten.

GrillSymbol

Estniskt familjeföretag med svensk återförsäljare som grundades redan 1925 och som efter Sovjetunionens fall återtog och moderniserade produktionen. GrillSymbol har ett stort sortiment av stekhällar med både skålade wok-pannor och flata stekhällar. 

GrillSymbol har en PRO-serie och en billigare och mer avskalad BASIC-serie. Dessutom erbjuder man pannor i två olika material, kolstål och rostfritt stål (INOX). Storlekarna går från 46 cm till 91,5 cm.

Jämför priser på GrillSymbols stekhällar här.

Dalum

Svenskt tillverkare som gör mindre, lätta och bärbara stekhällar i kolstål. Fokus ligger på hållbarhet och lokal produktion. Man har även utvecklat en specialanpassad, slitstark väska som kan bäras på ryggen eller på axeln för att hällen lätt ska kunna tas med på utflykten. Storlekar på 30, 40 och 50 cm. 

Dalums stekhällar har en relativt liten skålning, men en upphöjd ytterkant gör att den även kan användas för rätter som innehåller lite vätska. Man tillverkar även tillbehör som handtag och skärbrädor. Läs mer om Dalum här.

Ofyr

Svårt att välja mellan stekhäll, grill och exklusiv eldstad? Är din budget väl tilltagen? Ta en titt på varumärket Ofyr, som tillverkar både vackra och praktiska vedeldade pjäser för både matlagning och umgänge. Maten kan tillredas både på stekringen och grillas över den öppna elden, samtidigt som lågorna sprider värme och stämning.

Jämför priser på Ofyrs stekhällar här.

… eller genvägen – en grillplatta!

Nöjd med din vanliga kolgrill, men vill addera möjligheten att steka samtidigt? Då kan en grillplatta vara ett alternativ. De läggs på den vanliga grillen och hettas upp underifrån av värmen från glöden. Det finns flera märken, storlekar och former att välja mellan.

Jämför priser på grillplattor här.

Var hittar jag bäst pris?

Här kan du jämföra priser på alla de vanligaste märkena och storlekarna – hos alla de stora återförsäljarna!

Stativ & ställningar

Köper du ett färdigt set så följer stativ eller ställning med och är bara att montera ihop tillsammans med gasolbrännaren. Med Muurikkas och Hällmarks stekhällar medföljer alltid även tre korta ben i stål som kan skruvas på och av direkt på pannan, vilket är användbart när du vill ställa den över öppen eld. 

Muurikka har också ett populärt set som kallas ”sommarkök” (för hällar upp till 58 cm) som är en praktisk vagn på hjul med hyllor och uppfällbara sidobord. I dessa ingår även lock. 

Vad ska jag tänka på mer?

Kontrollera att det ingår ett vindskydd när du ska köpa stekhäll (vanligen en tunn skärm i plåt) som skyddar din brännare och gör att inte lågan blåses ut.