Halstrade pilgrimsmusslor med saffran-beurre blanc och krispig grönkål

En färgsprakande förrätt för garanterat nöjda gäster och absolut noll rester. Samla de förväntansfulla runt hällen med ett glas bubbel i handen. 

För 4 personer:
12 pilgrimsmusslor
100 gram färsk grönkål
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin 
1 dl grädde
2 msk vitvinsvinäger
200 gram kallt smör
1/2 paket saffran
olivolja 
salt och peppar
ev. bröd till servering

Gör så här:
Tina pilgrimsmusslorna om du använder frysta. Torka dem torra på hushållspapper. Hacka grönkålen grovt (ta bort den träiga stammen). Hacka schalottenlöken fint. 

Tänd den inre brännaren på hällen. Stek grönkålen på låg värme i olivolja till krispig. Var försiktig och vänd runt ofta, för den bränns lätt. Smaka av med salt och lägg över i en skål. 

Sjud sakta på låg värme tills nästan all vätska kokat in. Då vispar du ner det kalla smöret lite i taget.

Fräs schalottenlöken långsamt i lite av smöret på låg värme. Den ska bli mjuk och glansig utan att få färg. Tillsätt sedan vin, vitvinsvinäger, grädde och saffran. Låt sjuda sakta på lägsta möjliga värme tills nästan all vätska kokat in. Stäng av värmen och låt svalna något. Vispa sedan ner resten av det kalla smöret – lite i taget. När såsen tjocknat smakar du av med salt och peppar. 

Släck den inre brännaren och tänd den yttre. Pensla pilgrimsmusslorna med olivolja och halstra dem på hällens ytterkanter till fin färg. De ska behålla sin inre kärna rå. Salta och peppra. 

Lägg pilgrimsmusslorna på en spegel av beurre blanc med den krispiga grönkålen bredvid. Servera med vitt bröd om du vill för att suga upp den oemotståndliga såsen.