Inkokta päron med glöggsirap, rostad mandel och grädde

När päronen långsamt får sjuda i glöggen sprider sig magiska dofter runt stekhällen. Varsågod, en både julig och friskt sötsyrlig efterrätt.  

För 8 personer (eller 4 för större portion):
1 flaska starkvinsglögg
4 fasta päron
1 kanelstång 
2 stjärnanis
1 dl mandel, flagad eller hackad
3 dl vispgrädde
ev. pepparkakor till servering

Gör så här:

Skala päronen och dela dem på längden. Vispa grädden lätt. Hetta upp den inre delen av hällen och rosta mandeln försiktigt i torr panna. Lägg över mandeln i en skål. 

Rostad, flagad mandel.

Häll 2/3 av glöggflaskan i pannan och lägg ner päronen med snittytan neråt. Tillsätt kanelstång och stjärnanis. Glöggen behöver inte täcka päronen helt. Låt vätskan koka upp och sänk sedan värmen maximalt, fortfarande bara med inre brännaren tänd. Lägg på lock.

Glöggen behöver inte täcka päronen helt – lägg på lock!

Låt päronen sjuda i cirka 30 minuter, vänd dem när det är 10 minuter kvar. Tillsätt resten av glöggen om allt för mycket kokat bort.

När päronen är genomkokta, dra upp dem till hällens kanter för varmhållning (eller lägg över dem på ett fat om värmen på pannans ytterkanter känns för hög). Dra upp värmen, fortfarande bara med inre brännaren tänd. Låt glöggen koka och reducera under omrörning tills den tjocknar och blir till en simmig sirap. Det går fort mot slutet, så se upp att den inte bränner fast. 

Servera päronen med glöggsirapen, vispad grädde och garnera med den rostade mandeln. Servera eventuellt med pepparkakor för maximal julkänsla. 

Klart att servera!

PS. Blir det glöggsirap över? Skär grönmögelost i kuber, stick i en tandpetare. Doppa osten i sirapen och rulla i krossade pepparkakor. Njut av munsbitarna.