Jag har provat det där med portobelloburgare, standard i alla mattidningars ”grilla grönare”-specialer. Dom är inte är goda eftersom dom blir alldeles för… svampiga. Det här är däremot en vegoburgare som dödar köttalternativet alla dagar i veckan. Inspirationen kommer från Svenska Hamburgerköket i Midsommarkransen.
4 portioner
Skaffa
1 kg färska champinjoner
1 stor röd eller gul lök
100 gram parmesan
salt och peppar
4 hamburgerbröd
Smör och olivolja
Sallad, tomat, gurka eller andra valfria tillbehör
Till coleslaw
1/4 vitkålshuvud
4 rödbetor (färska, råa och skalade)
1 äpple, skalat och urkärnat
1 dl majonnäs
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk dijonsenap
salt och peppar
Gör så här
Ta fram din dyra matberedare, här kommer du äntligen få valuta för pengarna (men ett rivjärn funkar). Tvätta champinjonerna och riv dem på grova järnet. Riv sedan löken. Lägg allt rivet på stekhällen och hetta upp den. Riv sedan parmesanen och ställ åt sidan.
Stek (eller snarare koka) vattnet ur svamp- och lökblandningen på låg- till medelvärme, utan att den tar färg. Det kan ta en bra stund, men du har inte bråttom för du ska ju göra den härliga vitkålssalladen.
I en stor skål blandar du majonnäs, vinäger och dijon. Strimla vitkålen fint. Skölj sedan ur skålen till matberedaren och riv rödbetorna och äpplet, fortfarande på grova järnet. Blanda ner i skålen och smaka av med salt och peppar.
När svampfräset är hyfsat torrt rakar du upp det i en bunke, blandar ner osten medan det fortfarande är varmt och drar några varv med pepparkvarnen. Bli inte bekymrad när du smakar av, för magin har inte skett än. Blanda om när det svalnat och forma fyra biffar med lätt inoljade händer.
Torka rent stekhällen om det behövs och hetta upp den. Lägg på en generös smörklick och en rundlig mängd olivolja. När det fräser gemytligt flyttar du försiktigt dit biffarna. Stek sedan på låg värme och lätta då och då på dem med en kärleksfull stekspade så att de inte bränner fast. Och det är nu det händer – svampen bryns och bildar tillsammans med den umami-stinna osten en djup, rund och nötig smak du aldrig kommer glömma.
Ge till sist hamburgerbrödens snittytor ett dopp i det härliga stekflottet och rosta dem lätt på hällens ytterkant. Servera!