Rätter med skaldjur och fisk är de överlägset mest klickade recepten på stekman.se. Men vad passar att dricka till? Ta med denna lista nästa gång du går till Systemet.
1. Stekmans sticky hot shrimps
Receptet som toppar, år efter år. Tillkommet en het sommardag som resultatet av en kylskåpsrensning. En förrätt som alltid gör att gästerna suckar av välbehag. Funkar utmärkt som huvudrätt om du serverar ris till.
Dryckesförslag: Iskall ljus lageröl, till exempel en Red Stripe (nr 1531) för den rätta karibiska känslan.
2. Krämig räkpasta direkt på hällen
Hack i häl på de heta räkorna återfinns pastan med samma skaldjur. Allt görs direkt på hällen och blir till en krämig smakexplosion. Min föredragna pastasort är Barillas girandole torsades, som suger upp såsen maximalt.
Dryckestips: En frisk och fruktig Sauvignon blanc, gärna Brochet Facile (nr 2267).
3. Torskrygg med dijongrädde
På tredje plats en gräddig fiskrätt med härligt sting av fransk senap. Toppa med drivor av dill, mycket mer än på bilden!
Dryckesförslag: När du satsat på fin fisk är det ingen idé att snåla på vinet. Här krävs en Sancerre, till exempel prisvärda Les Belles Dames (nr 2245).
4. Frasig fetaost med honung
En av dessa märkliga rätter som fungerar både som tilltugg, förrätt och dessert. Frasigt och syndigt klibbigt.
Dryckesförslag: Mousserande vin, till exempel ekologiska P.Lex prosecco brut (nr 77889).
5. Vaniljglass med rabarbercrunch
Knappt ett recept ens, bara en snabb skiss på en blixtsnabb efterrätt på hällen när sötsuget knackar på. Byt rabarber mot äpplen om du vill!
Dryckesförslag: Kaffe och ett glas mustig Sauternes, typ Château du Levant (nr 4153).