Ångade och luftiga vietnamesiska bullar. Fylls med sötklibbigt fläsk och heta, fräscha tillbehör. Oj, oj, oj…
(Receptet hämtat ur Kokbok för stekhäll)
För 6 personer:
Till bullarna (övrigt längre ner):
5 dl vetemjöl
7 g torrjäst (en halv påse)
3 msk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja, till pensling
Gör så här:
Börja med de ångade bullarna. De är enkla att göra, men ska jäsa tre gånger och kräver lite framförhållning.
Blanda mjölet med övriga torra ingredienser i en bunke och låt stå i 10 minuter. Vispa ihop mjölk och rapsolja och blanda ihop med det torra. Knåda degen, för hand eller i maskin på låg fart. När degen är smidig och blank täcker du bunken med plastfolie och låter jäsa till dubbel storlek (1 timme). Passa på att förbereda det du ska fylla bullarna med (längre ner).
På mjölat bord, dela degen i 24 bitar, rulla ihop till små bollar och låt jäsa 30 minuter under handduk. Sedan tar du en boll i taget: kavlar ut till en oval, penslar sesamolja på ena sidan och viker över till en halvmåne. Lägg på bakplåtspapper och jäs (sista gången) 45 minuter under handduk.
Såhär långt kommen har du pickat, hackat och stekt allt, och det allra sista är att ånga bröden och fylla dem. Täck hällen till drygt hälften med vatten och placera ett galler ovanpå. Koka upp och lägg på bakplåtspapperet med bröden i två omgångar.
Ånga under lock till luftiga och genomgräddade – cirka 5 minuter. När bröden är klara fyller du dem med fläsk, gurka, salladslök, jordnötter, sås och chilimajonnäs. Ät direkt.
Sötsyrligt klibbigt fläsk
500 g rimmat sidfläsk utan svål
2 dl japansk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tumme ingefära, finriven
1 msk sesamolja
1 tsk maizena, utrörd i lite vatten
Gör såhär:
Koka upp sojan med vitlök, ingefära och sesamolja i en kastrull. Red med maizena till tjock konsistens.
Skär fläsket i mindre bitar och stek långsamt. När det börjar bli krispigt smetar du ner hälften av såsen du just kokat ihop. Resten sparar du till servering.
Lägg över fläsket i en form, täck med folie och håll varmt till servering. Rengör hällen hjälpligt inför ångandet.
Picklad gurka
1⁄2 gurka, tunt skivad
2 stjälkar selleri, i tunna slantar
2 msk risvinäger (eller annan ljus vinäger)
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 tsk chiliflakes (eller 1⁄2 färsk chili) 1 tsk salt
Gör såhär:
Rör ihop vinäger, sesamolja, socker, chili och salt. Blanda ner gurka och selleri och låt stå i minst 30 minuter.
Dessutom till servering
2 dl jordnötter, grovt hackade
4 salladslökar, tunt skivade
Chilimajonnäs