Det här kan vara världens fulaste och mest osannolika rätt – men bara tills du monterar den i skålen och sätter läpparna till första skeden. Het chili, syrlig ingefära, sötma från tomatsåsen, umami från fisken och sedan en hel massa krämighet från spenat och pocherade ägg.
Experimentet med här mustiga soppan började som ett sätt att försöka hotta upp ett paket snabbnudlar till lunchen. Steg för steg har jag utvecklat och förfinat och efter drygt fyra år har den uppnått perfektion. Nudlarna är utkastade till förmån för den nyttigare vitkålen, men hej, släng i ett nystan om du vill!
PS. ”Laksa” är en populär soppa från Malaysia som kan varieras i det oändliga.
2 portioner
Skaffa
1 liter hönsbuljong (upphettad i en tillbringare)
200 gram vitkål, strimlad
200 gram fryst bladspenat (eller en stor hög färsk)
10 cm purjolök, strimlad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 medelhet chilifrukt, finhackad
1 stor tumme ingefära, finhackad
2 msk tomatpuré
1 msk socker
2 tsk sesamolja
salt och peppar
olivolja
Topping
1 burk makrill i tomatsås (2 om ni är hungriga)
2-4 ägg
Ev. het sås (t ex sriracha) för dig som vill ha extra styrka
Gör så här:
Hetta upp stekhällen ordentligt och häll på en riklig mängd olivolja. Tillsätt vitkål, spenat, purjolök, vitlök, chili, ingefära och tomatpuré. Fräs någon minut tills vitkålen precis börjar få färg. Addera 8 dl av hönsbuljongen samt socker och sesamolja. Koka upp och smaka av med salt och peppar (och kanske även mer av allt det andra). Men var inte orolig, soppan kommer att genomgå en total förvandling när den är i skålen.
Knäck äggen i en liten kopp och låt dem varsamt glida ner i soppan. Lägg på ett lock på hällen och låt puttra några minuter, bara precis så att vitorna stelnar.
Sleva försiktigt upp soppan i djupa och snygga skålar, noga med att inte punktera äggulorna. Om du vill ha mer vätska häller du på resten av buljongen. Toppa med makrillen i tomatsås och extra hetta om du vill.