Maxad fiskgryta

Släkten är på ingång. Dom är hungriga, kräsna och du har knappt om tid. Det här är succérätten som fyller hela hällen och mättar hela familjen.

Cirka 10 portioner

Skaffa:
800 gram vit fisk, till exempel kolja eller torsk
500 gram lax
500 gram räkor med skal
1 kg potatis
1 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
2 burkar hela tomater
2 morötter
1 stor palsternacka
1 purjolök
1 gul lök
1 fänkål
1/2 röd chili
4 vitlöksklyftor
2 nävar hackad bladpersilja
1/2 citron, saften
2 msk muscovadosocker
Smör och olivolja till stekning

5 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonnäs
1 pkt saffran

Gott bröd

Gör så här:
Skär fisken i psykopat-perfekta kuber, 3×3 centimeter. Skala räkorna. Hacka så fint du orkar: palsternacka, morötter, gul lök, fänkål, chili och vitlök. Lite större bitar: purjolöken. Potatisen skär du i munsbitar (varken mer eller mindre).

Blanda yoghurt, majonnäs och saffran. Smaka av med salt och vitpeppar och ställ i kyl så länge.

Hetta upp pannan. I med smör och olivolja. Fräs alla grönsaker till de börjar mjukna och tillsätt sedan tomaterna, fiskbuljongen och sockret. Låt koka upp. Tillsätt potatisen. Lägg på locket, sänk värmen och låt småputtra i cirka 10 minuter tills potatisen börjar bli klar.

Hacka sönder tomaterna försiktigt så att de delar sig. Pressa i citron och salta och peppra. Smaka av och fundera över vad som saknas. Troligen inget. Men du kan späda med vatten/buljong om du vill eller krydda på med något kul.

Kalla på gästerna för nu går det undan. Portionera ut fisken jämnt över hela pannan med kärleksfulla händer. Lägg återigen på locket och vakta noga, det här tar max två minuter. Stäng av värmen, släng i räkorna och strö över persilja. Servera med bröd och saffransaioli.