Fish tacos är en riktig publikfriare – fritera dig till tacohimlen och tillbaka. Det smarta med att fritera på stekhäll är att du slipper avrinning på hushållspapper, bara dra upp bitarna mot kanterna allt eftersom de blir klara. Där förblir de varma och krispiga.
För 4 personer:
600 g fiskfilé (till exempel torsk)
2 dl mjöl
3 ägg
3 dl ströbröd (helst panko)
Neutral olja till fritering
Picklad rödlök:
1 stor rödlök, tunt skivad
Lag på 1,5 dl vatten + 1 dl socker + 0,5 dl ättikssprit (12 %)
Salsa:
2 avokado
1 mango
1 chilifrukt
1 lime
Till servering:
Tortillas
Salladsblad
Koriander
Chilimajonnäs (blanda 1 dl majonnäs med 2 msk sriracha)
Limeklyftor
Koka allt till picklingslagen i en kastrull till sockret lösts upp, lägg i löken och låt stå i minst 30 minuter. Skär mango och avokado i tärningar till salsan. Blanda med finhackad chili och pressad lime och smaka av med salt och peppar.
Skär fisken i mindre bitar och torka den torr med hushållspapper. Blanda mjölet med 1 tsk salt och några ordentliga tag med pepparkvarnen. Vänd fisken i mjölet, doppa i uppvispat ägg och vänd i panko.
Häll olja i pannan så att fiskbitarna kan täckas till ungefär halva sin höjd. Hetta upp oljan till omkring 160 grader.
Fritera fisken gyllene på båda sidor och dra upp mot hällens kant allt eftersom. På så vis rinner överflödig olja tillbaka och bitarna förblir varma och krispiga. Värm upp tortillabröden på hällens ytterkanter.
Servera med varma tortillas, salladsblad, mangosalsa, picklad rödlök och chilimajonnäs. Toppa med hackad koriander och extra limeklyftor.
Receptet är hämtat ur “Kokbok för stekhäll”: