Varifrån kommer svensk gasol och hur blir det med tillgången i sommar? Finns det miljövänliga alternativ? Här är det viktigaste du behöver veta om gasol.
Vad är gasol?
En gasblandning som består av framför allt propan och butan. Gasol brinner utan att sota och släpper inte ut särskilt mycket svavel. I Finland kallas den för ”flytgas” medan det internationella begreppet är LPG (Liquefied Petroleum Gas).
Varifrån kommer gasolen?
I Sverige tillverkas gasol framför allt av naturgas, men gasol kan även produceras från råolja. Eftersom naturgasen kommer från Nordsjön och eftersom många stora bolag strypt importen av råolja från Ryssland är risken väldigt liten att du köper gasol som gynnar Putins vedervärdiga krig. Redan innan anfallet på Ukraina var Sveriges import av råolja från Ryssland minimal (cirka 8 procent).
Riskerar den att ta slut?
Tillverkarna bedömer att det inte finns någon risk för brist på gasol i Sverige. Däremot har priserna stigit pga inflation och generellt högre energipriser – och prisökningarna riskerar att fortsätta. Som jämförelse kostar en påfyllning av en PK10-flaska (10 kg) just nu 549 kr hos de stora bensinmackarna.
Miljön då?
Traditionell gasol är ett fossilt bränsle. Däremot finns nu biogasol från ett par tillverkare tillgängligt även för konsumenter (t ex AGA). Biogasolen kommer i vanliga kompositflaskor och är tillverkad av spillråvaror från matvaru- och foderindustrin. Biogasol reducerar CO2-utsläppen med 70 – 90 %, inklusive transport.
Källor: Energigas Sverige, Fogas, Linde gas, AGA