Muurikka

Varumärket Muurikka har kommit att bli ett hushållsnamn för stekhällar och kallas av många helt enkelt för “originalet”. Med sin optimalt formade skålning kan du lätt steka, koka eller fritera mat med din muurikka, antingen med gasol eller elbrännare som värmekälla.

Vad är en Muurikka?

Varför är Muurikka en av de mest populära stekhällarna idag?

Vilken storlek är den bästa för Muurikka?

Jämför priser på olika Muurikka stekhällar

Skötselråd och tips för din Muurikka stekhäll

Förvaring och hantering av din Muurikka stekhäll

Sammanfattning – Muurikka stekhällar


muurikka stekhäll på 100 cm
En Muurikka-stekhäll på 100 cm.

Vad är en Muurikka?

En “muurikka” är en stekhäll som tillverkas av det finska varumärket Muurikka sedan 1970-talet. Samtidigt är Muurikka ett namn som många använder för att benämna just stekhällar. Detta fenomen sker när ett varumärke blir synonymt med sin produkt, som i till exempel det här fallet med stekhällar och företaget Muurikka.

I ursprungslandet Finland kallas alla stekhällar som används utomhus för muurikka. Det spelar ingen roll om det handlar om tillagning över en öppen eld eller gasol. Ett annat ord som används för muurikka är det finlandsvenska “murbottenpanna”.

Varför är Muurikka en av de mest populära stekhällarna idag?

 1. Hög kvalitet på produkterna
 2. Stort sortiment att välja mellan
 3. Många tillbehör att komplettera med
 4. Ett flertal reservdelar att ersätta trasiga delar med

Varumärket Muurikka är idag en av de äldsta och mest välkända när det kommer till stekhällar. Känt för att ha ett stort utbud av flera tillbehör har Muurikka också erkänt hög kvalitet på sina produkter.

Dessutom har stekhällar från Muurikka även ett stort sortiment av reservdelar. Detta är en  faktor som bidrar till märkets popularitet. Prismässigt ligger Muurikka generellt på en mellannivå i segmentet.

Det är värt att påpeka att de flesta märken av stekhällar generellt håller hög kvalitet. Olika märken och modeller skiljer sig exempelvis i valet av material (gjutjärn eller varmvalsat stål) och i graden av djup och skålning av pannan. Jämför gärna olika märken för att se vilken som passar dina behov och önskemål.

Några exempel på tillbehör från Muurikka är:

 • Regulatorset
 • Lock för stekhäll
 • Gasolbrännare
 • Multi-rengöringsmedel
 • Kylväska
 • Stektermometer
 • Stekspadar
Exempel bred stekspade från Muurikka
Exempel på en bred stekspade från Muurikka.

Vilken storlek är den bästa för Muurikka?

Vilken storlek som är bäst för just dig beror på vad du ska använda din muurikka-stekhäll till. Om du främst lagar mat till ett fåtal personer räcker det med en mindre stekhäll. En fördel för mindre stekhällar är att de lätt kan bäras med till sommarstugan eller följa med ut på båtturen.

För större sällskap behöver du en större stekhäll som rymmer mer. Med en större stekhäll är det lätt att till exempel tillaga fler ingredienser samtidigt med indirekt värme.

Storleksguide för Muurikka i diameter

Muurikka stekhäll sommarkök 58 cm
Exempel på ett Muurikka “sommarkök”, med en stekhäll på 58 cm.

Stekhällar från Muurikka finns i ett flertal storlekar. Beroende på vilket behov du har och i vilka sammanhang du ska använda din stekhäll går det att välja mellan följande storlekar:

 • 48 cm – Den minsta varianten stekhäll som är optimal för två personer. Fungerar även för matlagning till fyra personer om så behövs. En stekhäll på 48 cm har en area av 0,18 m2.
 • 58 cm – Denna storlek anses vara “familjens stekhäll”, ideal för 6 personer. Med sina extra 10 cm rymmer den matlagning upp till maximalt 10 personer. Storleken gör det också möjligt att lyfta av pannan, så länge den inte är i gjutjärn. En stekhäll på 58 cm har en area av 0,26 m2.  Tips: Ställ gärna pannan direkt på matbordet vid servering. Det ser trevligt ut och maten håller sig varm.
 • 78 cm – Räknas som en större stekhäll och täcker matlagning för lite större sällskap på mellan 10 och 16 personer. Är optimal när det gäller att laga mat i festsammanhang. Trots sin storlek är stekpannan fortfarande lätt att lyfta från hällen till bordet för servering. En stekhäll på 78 cm har en area av 0,48 m2.
 • 100 cm – Den näst största stekhällen från Muurikka. Kan laga mat till mycket stora sällskap på uppemot 40 personer om stekytan utnyttjas maximalt. Stekhällar i denna storlek kan även rekommenderas för professionella matlagningssammanhang. En stekhäll på 100 cm har en area av 0,79 m2.
 • 120 cm – Muurikkas värsting, lanserad år 2019. Klarar matlagning för sällskap om åtminstone 60 personer. En stekhäll på 120 cm har en area av 1,13 m2.

Jämför priser på olika Muurikka stekhällar

Stekhällar kommer i många olika modeller och storlekar. Hur mycket en Muurikka-stekhäll kostar beror på vilken storlek den har, vilken modell det handlar om och vilka tillbehör som medföljer vid köpet.

Här kan du enkelt jämföra priser på olika modeller av stekhällar från Muurikka, och läsa mer om vilka tillbehör som medföljer när du köper en stekhäll.

Skötselråd och tips för din Muurikka stekhäll

Inbränning av din nya Muurikka

Det är viktigt att se till att du bränner in din Muurikka-stekhäll direkt när du köpt den. Genom att bränna in den ordentligt redan från början kommer stekhällen att hålla längre.

När du för första gången tvättar av stekhällen och bränner in den med fett bildas det en naturlig patina. Patinan kommer sedan att mörkna och skyddet för stekytan blir allt bättre ju mer du använder din Muurikka stekhäll.

Du kan alltid enkelt göra om processen när du känner att behovet finns.

Muurikka stekhäll 78 cm
Bränn in din Muurikka 78 cm stekhäll direkt när du köpt den, för att få den att hålla längre.

Hur gör jag för att bränna in min Muurikka för första gången?

 • Använd såpa eller diskmedel tillsammans med hett vatten för att rengöra pannan. Torka ordentligt torrt med hushållspapper.
 • Smörj in pannan med ett tunt lager fett med hjälp av en trasa eller hushållspapper.
 • Hetta upp pannan på maximal värme i 5 till 10 minuter. Den kommer att osa och ryka, vilket är helt normalt.
 • Pannan kommer att mörkna från mitten och utåt. Hela pannan behöver inte bli mörk det här läget. Det sker successivt ju mer du använder din stekhäll.
 • Låt pannan svalna och torka av den med fuktat hushållspapper. Låt torka.
 • Smörj återigen pannan med ett tunt lager fett. Det skyddar från rost och din stekhäll är nu klar att använda!

Tips: När du ska bränna in din stekhäll kan du använda Muurikkas egna stekhällsfett Muurikka Silava. Självfallet fungerar även vanlig neutral matolja.

Rengöring av din Muurikka

Det är bra att ha som vana att rengöra din Muurikka direkt efter att du lagat mat på den. Använd aldrig diskmedel när du ska rengöra din Muurikka. Diskmedlet gör att det skyddande fettlagret i pannan försvinner.

Det räcker med att hetta upp vatten och skrapa bort rester med en spatel och hushållspapper. När stekytan är ren ska du smörjer du på ett nytt tunt lager olja för att skydda ytan.

Hur rengör jag enklast min Muurikka efter matlagning?

 • Ta din stekspade och skrapa bort stekrester från pannan. Alternativt kan du torka bort löst sittande rester med hushållspapper eller en fuktig trasa.
 • Häll i en skvätt vatten i pannan och värm upp den försiktigt. Det varma vattnet räcker för att lösa upp och lossa eventuellt smuts i pannan.
 • Använd nu en diskborste eller tvättsvamp för att lossa resterna från pannan. Torka sedan upp matresterna med hushållspapper eller trasa.
 • Torka av stekhällen ordentligt och smörj in ytan med ett tunt lager fett. Du kan till exempel använda neutral matolja, Muurikka Paistospray eller Muurikka Silava.
Muurikka Paistospray & Muurikka Silava
Muurikka Paistospray och Muurikka Silava.

Förvaring och hantering av din Muurikka stekhäll

En stekhäll från Muurikka är tillverkad i tåligt varmvalsat stål. Tack vare sin höga kvalitet kan en stekhäll från Muurikka hålla i flera generationer med rätt förvaring och hantering.

Hur förvarar jag och skyddar min Muurikka på bästa sätt?

 • Förvara din muurikka på en plats som är torr, för att förhindra rost.
 • Använd en skyddspåse till stekhällen eller ett överdrag som täcker hela ställningen.
Skyddande överdrag Muurikka stekhäll
Exempel på ett skyddande överdrag till din Muurikka stekhäll.

Hur rengör jag min Muurikka från rost?

Om du skulle upptäcka att det trots allt finns rost på din Muurikka är det lätt att åtgärda:

 • Med hjälp av stålull eller stålborste gnider du försiktigt och långsamt på de rostiga fläckarna.
 • Fortsätt med att gnida på rostfläckarna tills du märker att rosten börjar lossna och försvinna från Muurikkans stekyta.
 • När all rost är avlägsnad upprepar du rengöringsprocessen ovan.
 • Efter att du rengjort din Muurikka stekhäll smörjer du in fett på stekhällens inneryta, som nu går att använda precis som tidigare.
Muurikka multispade
Du kan enkelt rengöra din stekhäll från rost med en stekspade, som till exempel denna Muurikka Multispade.

Sammanfattning – Muurikka stekhällar

 • En av de mest populära märkena för stekhällar idag.
 • Finns i flera olika storlekar och kan köpas med flera olika tillbehör.
 • Välj storlek efter vilket sammanhang du ska använda din stekhäll.
 • Bränn in din Muurikka stekhäll direkt när du köpt den, så håller den längre.
 • Rengör din Muurikka stekhäll direkt efter att du lagat mat, för att skydda stekytan.
 • Förvara din Muurikka stekhäll torrt och svalt, till exempel i en skyddande tygpåse.